Pasieka Serafin
Kilka zdań o naszej pasiece
Pszczelarstwo w naszej rodzinie jest kultywowane od przeszło pięciu pokoleń. Najintensywniejszy rozwój naszej Pasieki zaczął się na początku lat pięćdziesiątych. Pasieka liczyła wtedy około 60 rodzin pszczelich i gospodarowała na ulach dwurodzinnych typu dadant. W późniejszym okresie ule były stopniowo wymieniane na warszawskie zwykle. Dominującą rasą pszczół wtedy były pszczoły kaukaskie- importowane z Kaukazu, a nawet z Cypru. W tym czasie prowadził pasiekę Józef Serafin, który był absolwentem szkoły pszczelarskiej w Pszczelej Woli-gdzie ukończył także kurs rzeczoznawcy chorób pszczelich.
Pasieka liczy w tym momencie około 160 rodzin pszczelich, które stale zmieniają swoje miejsce w podążaniu za odmianowymi miodami. W naszej okolicy przeważają miody wielokwiatowe i gryczane . Dzięki prowadzeniu pasieki wędrownej pozyskujemy również miody takie jak: akacjowy, malinowy, lipowy, rzepakowy, wrzosowy, nawłociowy oraz produkty pszczele: pyłek i pierzgę. Kierując się dobrem naszych pszczół jak i najwyższą jakością naszego miodu staramy się wybierać tereny jak najbardziej ekologiczne. Pasieka zajmuje się również hodowlą matek pszczelich i produkcją odkładów.
W celu pozyskania jak najlepszego materiału genetycznego korzystamy z renomowanych europejskich trutowisk: Lautenthal oraz Sudharz-Wippra.